Din karriär

Din personlighetDin personlighet

Ditt livDitt liv

En andra karriär: starta eget företag

Du vill göra något nytt i livet, ta ett kliv i karriären, men har inte rätt utbildning eller så finns inte ditt drömjobb där du bor. Ett sätt att få en andra karriär är genom att starta eget företag. Alla kan starta företag, oavsett utbildning, var de bor eller ekonomisk situation.

Ny karriär

Det är inte alltid möjligt att hitta en anställning som känns spännande eller kunna utbilda sig för att få en ny karriär. Du bor kanske på en mindre ort, du har familj, tycker inte om att studera eller så har du inte ekonomi för att gå en utbildning, trots studiestöd. Att utbilda sig tar både mycket tid och kostar pengar i förlorad arbetsinkomst. Du har redan har massa lån, som fullt CSN-lån sedan tidigare studier. Då blir inte mer studieskulder nödvändigtvis en väg framåt. Det är inte heller alla som vill studera. Utbildningar är bra, men det finns många vägar för att ta sig framåt i arbetslivet. En väg som är öppen för så gott som alla är att starta eget företag. Du har kanske jobbat på bensinmacken i 20 år och känner att du vill göra något nytt. Genom ditt jobb har du stor erfarenhet av serviceyrket, du har kanske köpt in varor, haft en chefsposition eller så har du aldrig fått möjligheten att vara butikschef. Du tar all din erfarenhet, kreativitet och driv och startar eget företag.

Starta eget företag

För att starta eget företag behöver du endast gå in på Skatteverket och ansöka om f-skattsedel för att få en enskild firma. De flesta egenföretagare har en enskilda firma som går på deras personnummer. Du behöver inte ha pengar, en företagsidé eller ens ett namn på ditt företag när du ansöker om enskild firma. Inom fyra till sex veckor kommer du få svar. Såvida du inte har näringsförbud kommer du bli beviljad anstånd. Då kan du börja ta betalt för varor och tjänster.

Din företagsidé

Vilket slags företag ska du då starta? Du kan antingen utgå från vad du alltid har drömt om att göra eller utgå från vilka erfarenheter och kontakter du har. Har du alltid drömt att jobba med mode kan du starta en butik. Antingen startar du en fysisk butik där du säljer kläder, inredningssaker och smink, eller så startar du ett modeföretag online. Eller så har du inte haft någon särskild företagsdröm, utan vill bara få gå vidare, få möjlighet att tjäna mer pengar och vara din egen chef. Då är det smart att du utgår från dina erfarenheter och kontakter. Låt oss säga att du har jobbat i köket på en skola i 15 år. Du är alltså duktig på att laga mat och organisera. Då kan det vara smart att starta en catering, ett kafé eller en restaurang. Är du däremot less på att stå i köket och laga mat, men är duktig på praktiska saker, så kan du satsa på en städfirma eller ta hand om folks trädgårdar.

God ekonomi – smarta karriärssteg

Ju mer pengar du har på bankkontot, desto större möjligheter har du att ta ett kliv framåt i din karriär. Med god ekonomi klarar du av att bli arbetslös, du kan ta tjänstledigt för att testa ett nytt jobb eller starta företag.

Smarta karriärsteg

Om du vill vara säker på att inte sitta fast på ett och samma jobb i resten av ditt liv, bör du planera ditt liv så att du har mer frihet. Om du har pengar på banken kommer du klara både pandemier samt ekonomiska och personliga kriser bättre. Det ger dig också större möjligheter att göra något nytt. Det är många som sitter fast på en arbetsplats för att de inte vågar ta nya kliv. Eller så klarar de ekonomiskt inte av att göra det. Du bor kanske i Stockholm och blir erbjuden att göra ett intressant projekt på Kanarieöarna. Du skulle väldigt gärna vilja göra det, men har alldeles för mycket lån och alldeles för lite besparingar för att våga ta klivet. Eller så vill du utbilda dig, samtidigt som du har familj. Det är också lättare att investera i karriären, som att gå en språkkurs på egen hand eller åka på konferenser, om du har rejält med pengar på bankkontot. Med god ekonomi har du så mycket större möjligheter att göra nya saker. Du behöver inte sitta fast på en arbetsplats på samma sätt.

Förbättra din ekonomi

Det finns två saker som du behöver göra för att förbättra din ekonomi. Båda två är i långa loppet lika viktiga. Du behöver bli skuldfri och du behöver börja investera dina pengar. Personer som har god ekonomi på riktigt undviker lån, eller arbetar aktivt på att bli skuldfria, de investerar också pengar på olika sätt. Om du inte har börjat investera kan du börja med att köpa fonder, för att sedan satsa på aktier. Börja läs Dagens industri, och böcker om ekonomi och att investera, så kommer du lättare kunna fatta goda beslut. Samtidigt som du börjar investera pengar måste du också medvetet arbeta på att få bort dina lån. Det betyder att du under en tid kommer ha mindre pengar att röra dig med. Se över din ekonomi och gör en bra hushållsbudget. När lönen kommer överför du omgående pengar till ditt investeringskonto. Du ser också till att betala av dina lån i snabbare takt.

Utbilda dig samtidigt som du har familj

Det är mycket lättare att utbilda sig när man är 20 år och inte ansvarig för barn, huslån och sina gamla föräldrar. Men det är många som utbildar sig samtidigt som de har familj.

Familjeliv

Det är stor skillnad på att leva studentliv och familjeliv, men det går att kombinera. Om du har familj och ska studera kan det vara smart att läsa på distans. Det är många föräldrar som läser största delen av sin utbildning på distans och bara åker iväg till utbildningsorten en eller två gånger i månaden, ibland rentav mindre. Och bor du i en stad med högskola eller universitet kan du naturligtvis studera på plats. Fördelen med att plugga på distans är att du får lägga upp ditt schema själv och behöver heller inte lägga tid på att ta dig till och från skolan. Dock kommer du troligtvis lära dig mer genom att gå till en fysisk lokal och lyssna till en lärare. Det är också roligt att studera tillsammans med andra. För att familjelivet ska fungera väl är det viktigt att hela familjen är med på och stöttar dig i dina studier.

Ekonomi

Du kan ta CSN-lån när du studerar, och eftersom du har jobbat tidigare och haft högre lön, så kan du också ta tilläggslån. Du kan också söka extra bidrag. Om möjligt kan du försöka jobba under tiden som du pluggar, men det kan vara svårt om du har yngre barn. Under tiden som du studerar kommer ni som familj troligtvis ha lite mindre pengar att röra er med, men det finns mycket man kan göra för att spara in pengar och ändå leva ett gott liv.

Digital nomad

Vilken slags personlighet har du? Älskar du frihet och att resa? Då kan du bli en digital nomad. Det passar dig som har stor frihetslängtan och är välorganiserat och har en driven personlighet.

Digital nomad

En digital nomad är en personen som har datorn som sin arbetsplats och resväskan som sitt hem. Det finns personer som har sagt upp lägenheten i Sverige och bokstavligen reser runt och arbetar över hela världen. Du måste verkligen har rätt personlighet för att bli digital nomad. Det räcker inte med att du älskar att läsa resemagasinet Vagabond och vill upptäcka alla jordens länder. Du måste kunna driva eget företag, vara kreativ och välorganiserad.

Rätt personlighet

För att kunna leva som digital nomad behöver du ha ett sparat kapital på bankkontot och ett eget företag som du kan driva medan du reser. Det kräver att du har en mycket fokuserad personlighet. Du måste först skapa ett företag och spara ihop en rejäl summa pengar på bankkontot. Sedan behöver du kunna disciplinera dig själv när du väl har kommit utomlands. Istället för att dyka klockan 10 på förmiddagen när du är i Thailand, så sitter du med din dator och arbetar.

Din personliga stil

Har du hittat din personliga stil? Att ha en personlig modestil är både praktiskt, ekonomiskt, snyggt och kreativt. Här kommer tipsen på hur du skapar din egna stil.

Mode

Det är roligt att sätta ihop en snygg outfit och känna att du verkligen är klädd utifrån din personlighet. Det kan vara svårt att hitta sin personliga stil, särskilt om du alltid köpt senaste trenden. Det första du kan göra är att läsa det inspirerande modemagasinet Elle och titta på de olika stilar som personerna på bilderna har. Fråga dig vad det är som du tycker om med de olika stilarna. Är det skinnjacka, utställda jeans, sjuttiotals inspirerande blusar eller söta blommiga klänningar. Titta på många bilder och skriv upp vilka plagg som du särskilt gillar.

Dina signaturplagg

Nu vet du vilka dina signaturplagg är. Det kan vara skinnjacka och ballerinaskor, klänning och cardigan eller en mer klassisk svart-vit kostymlook. Nu köper du bättre och välsydda plagg i just din stil. Skapa sedan en basgarderob i några basfärger som du verkligen trivs med och som du lätt kan matcha med varandra. Kombinationen av välsydda signaturplagg och matchande baskläder ger dig en bra grund att skapa en egen stil.

Utmaning: Göteborgsvarvet

För att utvecklas som person är det viktigt att du vågar utmana dig. Att utmana sig, göra nya saker, kommer både hjälper dig att växa som person, lära känna nya människor och även få goda kreativa idéer. Förutom att du faktiskt också blir intressantare. En bra utmaning är att springa Göteborgsvarvet, världens största halvmara.

Våga utmana dig själv

Livet blir så mycket roligare när vi vågar göra nya saker, då vi vågar utmana oss själva så att vi kan utvecklas. För att må bra måste vi hela tiden utvecklas, lära oss nya saker och nå nya horisonter. Vissa utmaningar, som fysiska lopp, är något som alla kan genomföra. Naturligtvis på olika nivåer och sätt. Det som gör just Göteborgsvarvet till en så bra utmaning är att de flesta vuxna klarar av att genomföra loppet, samtidigt som de både behöver träna medvetet för att klara loppet och lära sig ny kunskap.

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet är världens största halvmara med ungefär 64 000 löpare varje år. En halvmara är 21 kilometer, vilket gör det till en större utmaning Tjejmilen och Blodomloppet, samtidigt som det inte kräver lika mycket som Stockholm maraton. Det är många vanliga motionärer som springer Göteborgsvarvet genom att bara träna hemma. Samtidigt vill du klara av loppet på ett någorlunda ”skönt” sätt: för att det ska bli roligt att springa behöver du ha kondition och muskler. För att förbättra din kondition och bli en bättre löpare behöver du mer kunskap. Du behöver lära dig om intervallträning, löpteknik och hur du ska äta inför ett lopp. Du kommer få lära känna nya människor och utmana dig både fysiskt och mentalt för att klara loppet.

Börja träna

För att ta hand om ditt liv är det viktigt att du tar hand om din hälsa. Genom att börja träna kommer du inte bara komma i bättre form, du kommer även bli piggare och även arbeta bättre.

Därför ska du träna

Många framgångsrika människor tar inte bara hand om sin karriär, utan även sin hälsa. Det visar sig att motion är bra för både hjärtat, hjärnan och vikten. Genom att motionera och röra på dig kommer du även bli piggare, förutom att kläderna också kommer sitta bättre och risken för diabetes förminskas.

Kom i form

Det finns många sätt att träna på och den bästa träningen är den som blir av. Huruvida du ska köpa köpa gymkort, ha ett hemmagym eller bara köpa ett par riktigt bra löpskor beror på din personlighet och vad som fungerar i ditt vardagsliv. Ett tips är att börja läsa träningsmagasinen iForm, Aktiv träning och Runners world. De ger mycket inspiration och kan även ge dig tips på hur du bör träna. Att bara börja gå 10 000 steg per dag och göra lite muskelövningar hemma kan göra stor skillnad på din hälsa.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

hisstal.se – Allt om karriär och personlig utvecklinghisstal.se – Allt om karriär och personlig utveckling