Utbilda dig samtidigt som du har familj

Det är mycket lättare att utbilda sig när man är 20 år och inte ansvarig för barn, huslån och sina gamla föräldrar. Men det är många som utbildar sig samtidigt som de har familj.

Familjeliv

Det är stor skillnad på att leva studentliv och familjeliv, men det går att kombinera. Om du har familj och ska studera kan det vara smart att läsa på distans. Det är många föräldrar som läser största delen av sin utbildning på distans och bara åker iväg till utbildningsorten en eller två gånger i månaden, ibland rentav mindre. Och bor du i en stad med högskola eller universitet kan du naturligtvis studera på plats. Fördelen med att plugga på distans är att du får lägga upp ditt schema själv och behöver heller inte lägga tid på att ta dig till och från skolan. Dock kommer du troligtvis lära dig mer genom att gå till en fysisk lokal och lyssna till en lärare. Det är också roligt att studera tillsammans med andra. För att familjelivet ska fungera väl är det viktigt att hela familjen är med på och stöttar dig i dina studier.

Ekonomi

Du kan ta CSN-lån när du studerar, och eftersom du har jobbat tidigare och haft högre lön, så kan du också ta tilläggslån. Du kan också söka extra bidrag. Om möjligt kan du försöka jobba under tiden som du pluggar, men det kan vara svårt om du har yngre barn. Under tiden som du studerar kommer ni som familj troligtvis ha lite mindre pengar att röra er med, men det finns mycket man kan göra för att spara in pengar och ändå leva ett gott liv.