En andra karriär: starta eget företag

Du vill göra något nytt i livet, ta ett kliv i karriären, men har inte rätt utbildning eller så finns inte ditt drömjobb där du bor. Ett sätt att få en andra karriär är genom att starta eget företag. Alla kan starta företag, oavsett utbildning, var de bor eller ekonomisk situation.

Ny karriär

Det är inte alltid möjligt att hitta en anställning som känns spännande eller kunna utbilda sig för att få en ny karriär. Du bor kanske på en mindre ort, du har familj, tycker inte om att studera eller så har du inte ekonomi för att gå en utbildning, trots studiestöd. Att utbilda sig tar både mycket tid och kostar pengar i förlorad arbetsinkomst. Du har redan har massa lån, som fullt CSN-lån sedan tidigare studier. Då blir inte mer studieskulder nödvändigtvis en väg framåt. Det är inte heller alla som vill studera. Utbildningar är bra, men det finns många vägar för att ta sig framåt i arbetslivet. En väg som är öppen för så gott som alla är att starta eget företag. Du har kanske jobbat på bensinmacken i 20 år och känner att du vill göra något nytt. Genom ditt jobb har du stor erfarenhet av serviceyrket, du har kanske köpt in varor, haft en chefsposition eller så har du aldrig fått möjligheten att vara butikschef. Du tar all din erfarenhet, kreativitet och driv och startar eget företag.

Starta eget företag

För att starta eget företag behöver du endast gå in på Skatteverket och ansöka om f-skattsedel för att få en enskild firma. De flesta egenföretagare har en enskilda firma som går på deras personnummer. Du behöver inte ha pengar, en företagsidé eller ens ett namn på ditt företag när du ansöker om enskild firma. Inom fyra till sex veckor kommer du få svar. Såvida du inte har näringsförbud kommer du bli beviljad anstånd. Då kan du börja ta betalt för varor och tjänster.

Din företagsidé

Vilket slags företag ska du då starta? Du kan antingen utgå från vad du alltid har drömt om att göra eller utgå från vilka erfarenheter och kontakter du har. Har du alltid drömt att jobba med mode kan du starta en butik. Antingen startar du en fysisk butik där du säljer kläder, inredningssaker och smink, eller så startar du ett modeföretag online. Eller så har du inte haft någon särskild företagsdröm, utan vill bara få gå vidare, få möjlighet att tjäna mer pengar och vara din egen chef. Då är det smart att du utgår från dina erfarenheter och kontakter. Låt oss säga att du har jobbat i köket på en skola i 15 år. Du är alltså duktig på att laga mat och organisera. Då kan det vara smart att starta en catering, ett kafé eller en restaurang. Är du däremot less på att stå i köket och laga mat, men är duktig på praktiska saker, så kan du satsa på en städfirma eller ta hand om folks trädgårdar.